قبلا فعالیتهای پژوهشی مجموعه بنیاد هاد در معاونت پژوهشی موسسه انجام می شد که توسط پژوهشگران موفق و باسابقه و تحت نظارت شوراي علمي مؤسسه انجام ميگردید. این پژوهشها عمدتا در زمینه مهدويت و اخلاق، طب و اخلاق، فقه الاخلاق و اخلاق عملی و برخی زمينههاي ديگري صورت می گرفته است که حاصل آن، علاوه بر چاپ ۲۴؟ عنوان كتاب، چاپ مقالات و نوشتههاي گوناگون در نشريه «خُلُق» و نيز پايگاه اينترنتي مؤسسه است.
علاوه بر پژوهشهاي مكتوب و ارائه آن، مدتي است برگزاري نشستهاي علمي در حيطه اخلاق و معنويت نيز در دستور كار معاونت پژوهش مؤسسه دارالهدي بوده است.
نخستين نشست دراينباره، با موضوع بررسي «مكتب اخلاقي نجف اشرف» در آبان سال ۱۳۸۸ در موسسه دارالهدي و با حضور فضلا و فرهيختگان حوزوي برگزار شد و تاكنون هشت نشست برگزار شده است.
با توجه به توسعه فعالیت های پژوهشی و برنامه ریزی های قبلی هم اکنون معاونت پژوهش موسسه تبدیل به پژوهشکده اخلاق و تربیت شده که مستقیما زیر نظر بنیاد علمی و فرهنگی هاد فعالیت می نماید
با توجه به ساختار و اهداف مؤسسه دارالهدي و به سبب حضور طلاب و فضلاي متعدد در اين مؤسسه، فعاليت آموزشي در اين مجموعه از جايگاه ويژه و منحصر به فردي برخوردارند.
با توجه به ماهيت حوزوي مؤسسه، تدريس سطوح عالي حوزه نيز در اين مجموعه برگزار ميشود.
برخی از فعالیتهای آموزشی انجام گرفته توسط این معاونت عبارتند از:
– برگزاری دروس تخصصی حوزه همچون: خارج فقه، خارج اصول، رجال.
– برگزاری جلسات اخلاق توسط اساتید مبرز.
– برگزاری دورههای آموزشی مورد نیاز کارکنان از جمله: رایانه و نرمافزراهای مورد نیاز، مقاله نویسی، ویرایش، اصول مدیریت، روش تحقیق و آشنایی با کتب خطی و ….
یکی از اقدامات آموزشی مهم و موثر موسسه در سالهای اخیر تهیه متن و محتوای کارگاههایی با موضوع طلبگی می باشد که بعد از انتخاب موضوع، پژوهش های لازم برای تهیه متن مورد نیاز برای هر کارگاه انجام شد و نهایتا متن و اسلاید مورد نیاز کارگاهها تهیه گردید و هم اکنون در حوزه های علمیه در حال برگزاری می باشد. برخی از این موضوعات عبارت است از: هدف و آینده طلبگی، آسیب شناسی طلبگی، ازدواج طلبگی و …
به منظور اجراي اهداف تبليغي و ترويجي مؤسسه دارالهدي، براي اين مؤسسه، معاونت فرهنگي و تبليغي تعريف شده است كه مهمترين وظايف آن، عبارتند از:
موسسه دارالهدی در راستای انجام وظایف فوق اقدامات زیر را انجام داده است:
ميان نشريات گوناگون و پرشماري كه در حوزه مطبوعاتي كشور اسلاميمان چاپ ميشود، خلأ ناشي از نبود نشريهاي اخلاقي و كاربردي، محسوس و رنج آور بود؛ از اين رو يكي از دغدغههاي اصلي مؤسسه دارالهدي انتشار چنين نشريهاي را با رويكرد كاربردي و با توجه به قشر جوان و معنويت جوي جامعه در دستور كار خود قرار داد.
پس از انجام امور مقدماتي – اعم از پشتيبانيهاي پژوهشي و تأمين مطالب مورد نياز و نيز پيگيريهاي اجرايي و اداري – اين نشريه از سال ۱۳۸۵ با نام «خُلُق» و با چاپ چندين پيش شماره، وارد حوزه مطبوعاتي كشور شد. استقبال چشمگير از پيششمارههاي «خُلُق» مسؤولان مربوطه را در ارائه هر چه سريعتر نشريه كامل، مصممتر ساخت و اكنون – به لطف خداوند متعال –تا كنون بیش از چهل شماره از دوماهنامه اخلاقي – تربيتي «خُلُق» انتشار يافته است.
هدف اصلی مجله خلق عبارت است از: معرفي مكتب اخلاقي عرفاني اهل بيت عليهم السلام با تكيه بر سيره علماي نجف با رويكرد پاسخگويي به نيازهاي زمانه از طریق:
همانگونه كه گفته شد، سعي بر اين بوده است كه مطالب اين نشريه در عين علمي بودن، جنبة كاربردي داشته باشد. برخي مطالب نشريه از اين قرارند:
اين نشريه هماكنون مورد توجه بسياري از خوانندگان و معنويتجويان قرار گرفته است و بسياري از فرهيختگان در مدارس علميه و دانشگاهها از آن استفاده ميكنند.
یکی از اقدامات فرهنگی و تبلیغی موسسه دارالهدی انتشار سررسید اخلاقی خلق می باشد که از سال ۱۳۸۴ هر سال در تیراژهای وسیع منتشر گردیده است.
آنچه سرمايه عمر آدمي را به زر ناب و گوهر ناياب تبديل مي كند، كيمياي اخلاق و معارف الهي است و نيز آنچه از صفحات زندگي انسان، تابلوهاي زرين مي سازد، توجه به كلام خدا و اولياي او: و به كار بستن آن سخنان نوراني است.
سررسيد اخلاقي خلق، از سال ۱۳۸۴ در راستاي تحقق بخشيدن به همين هدف عالي به عرصه فرهنگي كشور پا گذاشته است؛ تا به لطف خدا و مدد اهلبيت: به ساعات و روزهاي زندگي ما رنگ اخلاق و معنويت بخشد. در اين مجموعه كه توسط عده اي از پژوهشگران حوزوي بنياد هاد تدوين شده، در عين رعايت اتقان و استحكام، سعي بر تنوع و جذابيت مطالب بوده است. از امتيازات اين سالنامه، علاوه بر ذكر مطالب كوتاه اخلاقي و معرفتي در هر صفحه ، نقل زندگي نامه تفصيلي الگوهاي اخلاقي و عرفاني در قالب صفحات مياني سررسيد است. موضوعات اخلاقي اي كه در هر صفحه سالنامه «خلق» ذكر ميشود، از اين قرارند: اخلاق در قرآن، سيره اخلاقي اهلبيت:، اخلاق در ادبيات و شعر، دستورالعمل هاي اخلاقي، معرفي كتب مفيد اخلاقي، نصايح بزرگان اخلاق و… .
تنوع و جذابيت موجود در مطالب اخلاقي سالنامه خلق، استقبال چشمگير معنويت جويان را در پي داشته و باعث شده است اين سالنامه حضور موفقي را در عرصه فرهنگي جامعه تجربه كند. به منظور پوشش انواع سلايق و نيازها، اين سالنامه در سال هاي اخير در طرح و قطع هاي مختلف و با قيمت هاي متفاوت و محتوای غنیتر چاپ و منتشر شده است.
یکی از اقدامات فرهنگی تبلیغی موسسه تنظیم و نشر آثار آیت الله ناصری دامت برکاته می باشد. با توجه به اسقبال روز افزون عموم جامعه از افاضات و صحبتهای حضرت آیت الله ناصری و تقاضای زیاد مخاطبین مبنی بر ارائه آثار ایشان، معاونت پژوهشی موسسه اقدام به تاسیس واحد آثار حضرت آیت الله ناصری نمود. این واحد در صدد جمع آوری این آثار و تهیه و تنظیم آن برای ارائه به عموم علاقمندان می باشد. تا کنون تعدادی از این آثار مثل «آب حیات» و «در امتداد نور» «رسم بندگی» «سخن دوست» و ….منتشر شده و تعدادی دیگر از آنها هم انشاء الله در آینده نزدیک منتشر خواهد شد. توضیحات لازم در مورد کتابهای فوق در قسمت مربوط به انتشارات خلق آمده است.
برای تبلیغ و ترویج اخلاق و معارف اهل بیت: و برای معرفی موسسه و مراکز تابعه بنیاد در فضای مجازی موسسه دارالهدی سالیانی است اقدام به تاسیس پایگاه های متعددی در زمینه اخلاق و معنویت نمود و چند سالی است این پایگاهها توسط همکاران موسسه اداره می گردید که از بخش های متنوع و جذابی برخوردار بود و هر روز تعداد زیادی از کاربران اینترنتی از امکانات و محتواهای موجود در این سایت ها استفاده می نمودند. از جمله:
البته به جز پایگاه اخلاق، سایر پایگاهها توسط بخشهای مربوط اداره میشدند و به اطلاع رسانی دربارة بخش مربوط به خود، میپرداختند.
هم اکنون با توجه به تغییر برنامه ها و سیاست ها و ساختار بنیاد تصمیم به تغییراتی در سایت های وابسته با بنیاد گرفته شد و طرح تجمیع سایتهای بنیاد و تبدیل آن به یک پورتال جامع اجرایی گردید که حاصل آن همین پرتالی می باشد که هم اکنون در حال استفاده از آن می باشید.
یکی از اقدامات مهم فرهنگی و تبلیغی موسسه دارالهدی انتشار تحقیقات انجام شده در قالب کتابهای متنوع می باشد. كوشش براي عرضه پژوهشهاي انجام شده در قالب محصولات فرهنگي با كيفيت مناسب و به روز، زمينهساز شكلگيري راهاندازي «انتشارات خُلُق» بوده است.
چاپ و انتشار ۲۴؟ عنوان كتاب و انتشار چندین ساله سالنامههاي اخلاقي و دهها شماره از مجلههاي اخلاقي خُلُق را ميتوان از فعاليتهاي مهمي شمرد كه با تلاش همكاران در انتشار خلق به انجام رسيده است كه براي آشنايي بيشتر، آنها را به اختصار معرفي ميكنيم:
(تحقیق و بازنویسی سخنرانيهاي حضرت آيت الله ناصري درباره حضرت مهدي۷ )
این کتاب، تحقیق و بازنویسی چهل مجلس از مجالس سخنرانی عالم روشن ضمیر، حضرت آیت الله ناصری اصفهانی -حفظه الله- است که با اسلوبی مناسب و قلمی شیوا توسط فاضل ارجمند جناب حجت الاسلاموالمسلمین آقای مجید هادی زاده انجام یافته است.این کتاب در برگیرنده هشت گفتار به شرح زير است:
گفتار اول : نگاهی به سیمای حضرت ولی عصر۷؛
گفتار دوم : دربارۀ غیبت؛
گفتار سوم : خصوصیات و مراتب حضرت حجت۷؛
گفتار چهارم : حضرت ولی عصر۷ در آیینه وحی؛
گفتار پنجم : انتظار؛
گفتار ششم : شُبهاتی دربارۀ حضرت حجت ۷؛
گفتار هفتم : ظهور؛
گفتار هشتم : تشرف.
برخی دیگر از مباحث مطرح شده در این کتاب، عبارتند از: نامهای حضرت، وظایف ما برابر حضرت، علت طولانی شدن دوران غیبت، ارزش منتظران و ثواب انتظار، چگونگی مقابلة حضرت۷ با سلاحهای امروزی، علاقه حضرت به شیعيان، برخورد با مدّعیان تشرّف و… .
این کتاب، با مقدمهای زیبا از حضرت حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری آغاز و با فهرست مصادر و منابع، پایان میپذیرد.
اين كتاب، مجموعهاي از چند سخنراني عالم مهذب و دلباخته امام زمان۷، حضرت آيت الله ناصري -حفظه الله- است كه شبهاي ماه مبارك رمضان بيان شده و آياتي را بررسي مي كند كه درباره حضرت بقيةالله۷و موضوعات مرتبط با آن حضرت، سخن ميگويد.
در اين كتاب، سعي بر اين بوده است كه ادبیات دلنشين آيت الله ناصري حفظ شده، با كمترين دخل و تصرف، ارائه شود.
در اين كتاب آيات به شیوة زير بررسي شدهاند:
معظم له ابتدا به ترجمه آيه ميپردازند سپس با توضيحي مختصر نكات تفسيري آيه را بيان ميكنند و پس از آن، تاويل آيه به موضوعات مربوط به مهدويت را تبيين مينمايند. در پايان هر جلسه نيز براي تلطيف جلسه و معطر كردن فضا به ياد آن عزيز غايب از نظر، به نقل يكي از تشرفات مستند ميپردازند.
مطالعه اين كتاب را به همه علاقهمندان ثقلين و اردتمندان به ساحت قرآن و اهلبيت: توصيه ميكنيم.
(زندگينامه آيت الله سيد مرتضي كشميري قدس سره)
سخن از بزرگ مردانی که در میدان خیرجویی، با مدد الهی، گوی سبقت از دیگران ربوده و در پیمودن درجات کمال، با مَرکب همّت بر قلّۀ انسانیت نشستهاند، خود محرّكي به خیرجویی و کمالیابی است.
قرآن که کتاب رحمت و هدایت است نیز از این ابزار هدایت بهره برده و میان آیههای سراسر نور خود، گوشههایی از زندگانی پربرکت بندگان صالح خدا را جای داده است . مؤسسۀ فرهنگی دارالهدی با توجه به رسالت برگزیدۀ خود که نشر و ترويج معارف فرهنگ ناب شیعی در جامعه است، بخشی از فعالیت خود را به معرفی برخی از بزرگان اخلاق و معرفت اختصاص داده و سعی بر شناساندن بهترین الگوها برای قشرهای مختلف ـ به ویژه جوانان و تشنگان معارف اسلامی ـ داشته است.
بدین منظور، مجموعهای به نام «آیات نور» برای معرفی این الگوها در نظر گرفته شد که این کتاب، نخستین مکتوب از این مجموعه است. این مکتوب، به معرفی سید السالکین و سند الذاکرین، عالم عامل، جناب آیت الله حاج سید مرتضی رضوي کشمیری۱ میپردازد که خود آیتی از نور بود؛ به آیۀ نور علاقۀ وافر داشت و آن را بسیار تلاوت میکرد.
از امتیازات این کتاب علاوه بر نقل دستورالعملهای آن عالم بزرگوار، این است که نخستین پژوهش در این باره است که با وجود کمبود منابع دربارۀ این عالم کم نظیر و دشواري کار پژوهش، فاضل ارجمند جناب حجت الاسلام آقای سید مهدی موسوی زاده، با احاطۀ علمی و تلاش شایان تقدیر خود، به خوبی از عهدۀ این پژوهش برآمد و این کتاب را در پنج فصل به قرار زیرتدوین کرد:
دومين مكتوب از مجموعه آيات نور، به معرفي عالم و فقيه بي نظير، غوّاص درياي علوم و اقيانوس معارف، مرحوم آيت الله سيد محمد مهدي طباطبايي۱ معروف به سيد بحرالعلوم است؛ او كه علي رغم عمر نسبتاً كوتاه خود، آثار و بركات فراواني به يادگار گذاشت و مهمتر از همه، توانست حيات مُلكي خود را به نور ملكوتي حضرت ولي عصر۷روشنايي بخشد و به محضر آن يار پردهنشين، باريابد.
اين كتاب توسط فاضل ارجمند ابوالقاسم آرزومندی و در چهار بخش با توضيح زير تدوين شده است:
بخش ۱ (طلوع تا غروب): گزارشي گذرا از زندگي و فراز و نشيبهاي زندگاني سيد بحرالعلوم است؛
بخش ۲ (ويژگيها و جلوههاي رباني): برخي ويژگيها و فضايل آن عالم بزرگوار را معرفي مي كند؛
بخش ۳ (سخن دريادلان در وصف دريا): به ارائه سخنان بزرگان و عالمان برجسته درباره مرحوم سيد بحرالعلوم مي پردازد؛
بخش ۴ (بر ساحل كرامت): در اين بخش، علاوه بر بيان تشرفات و كرامات نقل شده از مرحوم سيد بحرالعلوم، برخي ختومات و مباحث مربوط به آنها آمده است.
از عبادت مهم و موثر در پالایش روح که سهم بسزایی در کسب آرامش و معنویت درمیان ناآرامیهای دنيای کنونی دارد، اعتکاف است. توجه به خلوت گزینی در ارتباط با خدا، سیرۀ رسول مکرّم۹ و سایر اولیای دین بوده است. معتکف، در مدتی که در خانۀ خدا ساکن است، میتواند خانه دل را از اغیار تهی سازد، نور محبت الهی را در آن جلوهگر کند، خود را وقف عبادت كند و طعم مهمانی بر سر سفرۀ احسان و لطف خداوند را بچشد.
شایسته است این سنت نیکو را پاس داریم و برای فراگیري این عمل نورانی بیش از پیش بکوشیم. در این راستا، موسسۀ فرهنگی دارالهدی تحقیق جامع دراینباره را از نخستین فعالیتهای پژوهشی خود قرار داد که محصول آن، کتاب جامع و مبارک «اعتکاف ابرار» است.
این کتاب، در نه فصل نگارش یافته است که عبارتند از: ۱٫ اعتکاف در آیینه وحی؛ ۲٫ اعتکاف، سیرۀ وارستگان؛ ۳٫ آداب و ادعیۀ اعتکاف؛ ۴٫ مناسبتهای ایامالبیض ماه رجب؛ ۵٫ بایستههای اعتکاف؛ ۶٫ احکام اعتکاف؛ ۷٫ مراقبتهای بعد از اعتکاف؛ ۸٫ مناجات نامه؛ ۹٫ سورههای قرآنیِ عمل ام داوود.
از امتیازات این کتاب ـ علاوه بر جامعیت ـ وجود سورههای قرآنی مربوط به عمل امداوود در آخر کتاب و نیز دعاهای متناسب با ایام اعتکاف است. امتیازات این کتاب، باعث استقبال چشمگیر مخاطبان شد بطوریکه در مدت کوتاهی چندین نوبت چاپ و دهها هزار نسخه از این کتاب به دست علاقمندان رسیده است.
یکی از آرزوهای دیرین برخی عالمان و بزرگان دین، تدوین مجموعهای کامل، متقن و مفید برای زائران حضرت ثامن الحجج علی بن موسیالرضا۷ بوده است که در آن کلیه زیارت ها و ادعیه و اعمال مخصوص حرم حضرت رضا۷ در آن جمع شده باشد. کتاب «انیس النفوس» به امید برآوردن این آرزو نگارش یافته است.
با تحقیق گستردهای که در کتب ادعیه و زیارات صورت گرفت، از نظر تعداد زیارات خاصۀ آن حضرت و نیز تنوع مطالب، کتابی به جامعیت «انیس النفوس» یافت نشد. از دیگر امتیازات این کتاب، استفاده از نخستین منابع (از نظر تاریخی) در ذکر ادعیه، روایات و زیارات است. همچنین همه عبارات عربی این کتاب، توسط پژوهشگران مؤسسه دارالهدی به گونهای شیوا و روان ترجمه شده است.
بخش اول کتاب، زندگینامهای کامل و متقن از امام هشتم۷ است و بخش دوم «زیارات و ادعیه» است که شامل یازده فصل به قرار زیر است:
۱٫فضایل زیارت امام هشتم۷؛ ۲٫ آداب زیارات؛ ۳٫ اذن دخول؛ ۴٫ زیارات خاصۀ امام رضا۷؛ ۵٫ زیارات جامعه؛ ۶٫ نماز زیارت و نماز جعفر طیار؛ ۷٫ دعاهای پس از زیارت؛ ۸٫ زیارات وداع؛ ۹٫ زیارات مخصوص نیابت از دیگران؛ ۱۰٫ زیارات از راه دور؛ ۱۱٫ ادعیه و نمازهای مربوط به حضرت رضا۷٫
امیدواریم این مجموعۀ نفیس، انیس نفوس زائران و مفید به حال شیفتگان حضرتش باشد.
از توفیقات سبحانی که شامل حال موسسه دارالهدی شده، تدوین و انتشار کتابی دربارۀ بانوی دوسرا و سرور زنان عالم، حضرت فاطمه زهرا۳ و فضائل و ویژگیهای آن حضرت، با تکیه بر منابع اهل تسنن است.
از امتیازات این کتاب، اسلوب علمی و متقن، نگارش به زبان عربی ادیبانه و روان، استفاده از منابع فراوان اهل سنت در اثبات فضائل آن حضرت و … است که پژوهشگر این اثر یکی از اساتید سطوح عالی حوزه علميه قم به نام جناب حجت الاسلام و المسلمین آقاي باقر فخار زید عزه است.
مطالب این کتاب پس از مقدمهای ده صفحهای دربارۀ فضائل مادر آن بانوی بزرگوار، در هفت فصل و یک خاتمه نگارش یافته که عبارتند از:
۱٫ولادة النور؛ ۲٫ اسماؤها و القابها؛ ۳٫ وقفة مع حدیث البضعة؛ ۴٫ زواجها وعدد اولادها؛ ۵٫ منزلتها فی یوم القیامة؛ ۶٫ فصاحتها و بلاغتها فی الخطبة الفدکیة ۷٫ غیاب الشمس البشریة؛ و فاطمة الزهرا۳ طریحة الفراش.
معرفت خدا، در پرتو معرفت وليّ خدا به دست مي آيد، و اگر انسان در حالي از دنيا برود كه اين گنج را در سينه ننهفته باشد، در تاريكي جهالت مرده است. ترسيم آفتاب، بر آن است تا با بررسي القاب حضرت مهدي۷راهي نو فرا روي مشتاقان معرفت قرار دهد.
الحق الجديد، الغائب، نورالله، باب الله، حجۀالله، الرحمۀ الواسعة، سفينة النجاة، صاحب الزمان، عين الحياة، القائم، قطب، ماء معين، منتظر، منتقم، مهدي، موعود و … عناوين برخي القاب آن حضرت۷است كه در روايات و زيارات براي حضرتش بر شمردهاند. نويسنده این اثر که فاضل ارجمند حجت الاسلام رسول عربان می باشند در هر لقب، مطلب را با پيش گفتاري در توضيح آن نام آغاز كرده است. پس از آن، بنيادش را در قرآن و روايات كاويده و سپس بر حضرت مهدي۷تطبيق داده است. ترسيم آفتاب با مقدمه اي كوتاه از حضرت حجت الاسلام و المسلمين جعفر ناصري آغاز مي شود. سپس نويسنده در سخن آغازين، با اشاره به تفاوتهاي نام و لقب و كنيه، به تبيين شيوه تحقيق و تدوين خويش مي پردازد.
شناخت امامان معصوم:و آگاهي از رفتار و صفات پاكشان، بهترين راه براي بيرون آمدن از غرقاب زشتيها و تعصبات جاهلانه، و آراسته شدن به صفات الهي است.
جلد دوم ترسيم آفتاب، مانند دفتر نخست، از دريچه القاب و نامهاي آن امام همام و با استمداد از آيات و روايات، گامي ديگر براي شناخت و آشنايي با سيرت حضرت ولي عصر۷ برداشته است، تا پيروان ومشتاقان تصوير و شناختي بهتر و روشنتر از آن عزيز، در پيش رو داشته باشند و با اقتدا به رفتار و آراسته شدن به صفات پاك و والاي آن حضرت، به مولاي خويش هر چه نزديكتر شده،خود را براي ملاقات و ظهور فرخنده اش آمادهتر كنند.
الدين الماثور، ناظر شجرة طوبي و سدرة المنتهي، العلم المنصوب، الامام المأمون، وجه الله، الجمعة، الكتاب المسطور، الشريد الطريد، صاحب الرجعۀ و الكرة، ربّاني آيات الله، كلمۀ المحمود و … عناوين برخي القاب آن حضرت است كه نويسنده با قلمي روان و ادبي به توضيح آنها همت گمارده و دفتري خواندني و شورانگيز پديد آورده است. ترسيم آفتاب با مقدمه اي از نويسنده آغاز مي شود و با كتاب نامه، پايان ميگيرد.
فناوری امروزی برای پالایش و تصفیه انواع مواد اولیه، هر روز روشی نو ارائه میکند؛ ولی آنچه در این جهان، جایی ندارد، پاکسازی فضای روحی بشر و پالایش روان انسان، از اخلاق زشت و آلودگیهای روحی است.
بنا بر نقش مهم اخلاق در سعادت بشر و کمرنگ شدن این امر بااهمیت در دنیای مدرن امروزی، مؤسسه فرهنگی دارالهدی در راستای پرداختن به مباحث پایهای اخلاق، موضوع «تهذیب نفس» را در دستور کار پژوهش قرار داد. حاصل این پژوهش که توسط حجت الاسلام محمد علی هدایتی انجام گرفته، کتاب «تهذیب اخلاق» است.
این اثر ارزشمند، مفهوم تهذیب را میکاود و ضمن ارائه اسباب و آثار آن، اطلاعات جامعی دربارۀ سلوک معنوی به دست میدهد. از امتیازات این کتاب، ذکر شواهد بسیار از سخنان بزرگان در جای جای کتاب است. این کتاب، در بردارندۀ ۱۱۰ گفتار است که در قالب هفت بخش به قرار زیر ارائه شده است:
بسياري از مشكلات اخلاقي و رفتاري نوجوانان و جوانان، ناشي از ناآگاهي يا بیتوجهي والدين و مربّيان به شيوهها و روشهاي تربيتي، و در نتيجه، برخوردهاي نامناسب با آنان است. والدين و مربيان به جاي برخوردهاي تحكّـمآميز و امر و نهيهاي لجاجتبرانگيز و رفتارهاي تحقيرآميز با نوجوانان و جوانان، بايد با آنان از درِ محبت و رفاقت و همفكري وارد شوند و با برقراري ارتباط صميمانه و عاطفي، اعتماد و اطمينان آنان را به دست آورند.
اين كتاب كه دربردارنده حاصل مطالعات و تجربيات يكي از حوزويان فعال در امور تربيتي (حجتالاسلام مجيد محمديان) و نيز چكيده بسياري از كتابهاي اخلاقي و تربيتي است، در قالب پنج فصل به معرفي بهترين و مؤثرترين شيوهها و روشهاي تربيت نوجوانان و جوانان ميپردازد.عناوين فصول كتاب عبارتند از:
۱٫آشنايي با كليات و مفاهيم؛
۲٫نوجوانان و جوانان در آيينه قرآن و روايات؛
۳٫شناخت ويژگيهاي جوانان و نوجوانان؛
۴٫اصول حاكم بر روابط با جوانان و نوجوانان؛
۵٫روشهاي تربيت نوجوانان و جوانان.
تشرفات به محضر امام عصر۷ از زيباترين و شورانگيزترين گزارشهاي زندگي انسانها، گزارش لحظات تشرّف برخي از مؤمنان باريافته به محضر آخرين حجّت الهي، حضرت بقيّـةالله۷است.
در اين زمانه كه آخرين حجت الهي پردهنشين غيبت كبرا است، حكايت كساني كه به زيارت جمال نازنينش مشرّف شدهاند، بسيار دلنشين و درسآموز است و وسیله ای است برای زنده نگه داشتن یاد حضرت و ابزاری است برای مومنین به سمت تهذیب اخلاق و رسیدن به محضر یار.
مؤسسه فرهنگي دارالهدي با اين اعتقاد كه تشرّفات متقن و قطعي، حاوي نكات اخلاقي و درسهاي معنوي بسيار است، به تحقيق درباره تشرفهاي حقيقي و استخراج نكات درسآموز آن پرداخت كه حاصل آن، مجموعه «رهيافتگان» است.
تاكنون چهار جلد از اين مجموعه به چاپ رسيده است كه به معرفي مختصر آنها ميپردازيم:
۱٫تشرف علي بن مهزيار اهوازي شامل پنج فصل: شرفيابي علي بن مهزيار به محضر امام مهدي۷٫
۲٫تشرف ابوالحسن ضراب اصفهاني شامل شش فصل: تابش شعاع آفتاب؛ گلچيني از گلستان؛ راويان تشرّف؛ صلوات بر بلنداي درجات؛ احكام صلوات؛ آثار صلوات.
۳٫تشرف حسن بن مثله جمكراني، شامل چهارفصل: همای سعادت؛ فيض زيارت؛ گلچيني از گلستان؛ نگاهي به سند تشرّف؛ مسجد جمكران از ديدگاه عالمان.
۴٫تشرف حسن بن وجناء شامل چهارفصل: از قبيله شيدائيان؛ فيض ديدار؛ نكتههای داستان؛ راوی نور.
آدمي را به ذات خداوند متعال، راهي نيست و اين، اسماي الهي هستند كه با شؤون مختلف و جلوههاي گوناگون خود، چراغ هدايت به سوي قرب پروردگارند. سلوك صحيح و برگرفته از معارف قرآن و سيره اهلبيت:انسان را به اسماي الهي رهنمون ميشود.
از اين رو بخشي از پژوهشهاي انجام گرفته در مؤسسه دارالهدي به بحث اسماء الله اختصاص يافته است.
از آن جا كه در آيات و روايات و لسان اهل معرفت، دو نام مبارك «حي» و «قيوم» از جايگاهي بس والا و ويژه برخوردارند، نخستين دفتر از اين مجموعه، تحت عنوان «سرچشمه حيات» به بررسي فني و علمي اين دو اسم شريف پرداخته است.
مؤلف محترم اين اثر ارزشمند، جناب حجتالاسلام سيدمصطفي حسيني به شيوايي و با اسلوبي علمي و فني، مجموعهاي گرانقدر را فراهم كرده كه با مقدمهاي زيبا از استاد بزرگوار، جناب حجتالاسلام والمسلمين آقاي حاج شيخ جعفر ناصري زينت يافته و در هشت فصل به قرار زير ارائه شده است:
۱٫ضرورت بحث از اسماء و صفات خداوند؛
۲٫معنا و مفهوم «حي» و «قيوم»؛
۳٫«حي» و «قيوم» در آينه آيات و روايات؛
۴٫رتبه «حي» و «قيوم» در بين اسماء الله؛
۵٫«حي» و «قيوم» اسم اعظم الهي؛
۶٫«حي» و «قيوم» در علم حروف و اعداد؛
۷٫آثار و خواص اسم شريف «حي» و «قيوم»؛
۸٫چگونگي تخلّـق به اسم شريف «حي» و «قيوم».
آن كس كه چشم جانش از چشمه نور، بهره نبرده و از دوبيني رهايي نيافته باشد، كتاب سراسر نور الهي يعني قرآن را از آيات نور ـ يعني عترت:ـ جدا ميبيند و بين اين دو ثقل عظيم، جدايي ميافكند؛ ولي آن كس كه دريچه دل خويش را بر روي خورشيد هدايت باز كرده باشد، اتحاد اين دو تجلّـي اعظم الهي را به دل ميبيند و با جان مييابد.
كتب «صراط مستقيم» راهي است به شاهراه ولايت و رودي است به درياي قرآن، و پنجرهاي است به سوي آسمان معارف ناب تشيع كه در آن، با مهارت و تخصص ويژهاي ولايت اهلبيت۸در پرتو آيات قرآن كريم اثبات شده و با ترجمهاي شيوا به علاقهمندان تقديم شده است.
اين اثر، ترجمهاي است از كتاب گرانسنگ «المنهج القويم في اثبات الامامة من الذكر الحكيم»، تأليف عالم ارجمند، حضرت آيت الله سيد محمد رجايي –حفظه الله- كه پيش از اين، چاپ شده و اكنون توسط دو تن از فضلاي ارجمند مرتبط با مؤسسه دارالهدي يعني جناب حجتالاسلام آقاي رسول عربان و جناب حجتالاسلام آقاي حسن رجبيان، شيوا و عالمانه ترجمه شده است.
فصول نُـه گانه اين اثر از اين قرار است:
۱٫تدبر در آيات، زمينهساز رسيدن به اعتقاد صحيح؛
۲٫نياز مردم به حجت و حق انتخاب؛
۳٫حجت خداوند در هر عصر؛
۴٫جانشين پيامبر اكرم۹ از منظر روايات؛
۵٫ويژگيها و صفات لازم در پيامبر و جانشينان او:؛
۶٫وجود عيني كتاب الهي در پيامبر و امامان معصوم:؛
۷٫ويژگيهاي كتاب خدا و پيامبر و امامان معصوم:؛
۸٫موضع قرآن در قبال پيامبر و اهلبيت:و دشمنانشان؛
۹٫امام زمان(عج) تجسّم زنده و كامل آيات قرآن.
اين كتاب، سوگنامهاي در غربت بقيع و حضرت امام حسن مجتبي۷با نثري روان است كه دلهاي مخاطبان را به سوي آن ديار روانه مي كند و چشمها را با اشك و بغض پيوند ميدهد.در كنار بقيع، چنين آغاز ميشود:
«حسن جان! با من حرف بزن! صدايت را مي شنوم. فاصلهمان نزديك است؛ اما شبگردها و هول و هراسشان، راه را بر من بستهاند و نميتوانم نزديكتر بيايم. امشب، شب شهادت شما است. حُسن اتفاق را ببين كه چنين شبي با ستارههايي كه براي سلام گويي به تو آمدهاند، كنار شما باشيم. گريه امانم نميدهد و نميدانم اين سيلاب سرشك، از شوق زیارت شما است، يا براي غربت و تنهايي شما».
در كنار بقيع، در كمين خلافت، پليد آستينها، پيمان شكني، چهره تزوير، سگهاي ليله الهرير، دوران پرالتهاب، بنيانهاي باطل، تن به ذلت سپردگان، جانهاي گرامي در دام بلا، عابدان خشك مغز و … عنوان برخي بخشهاي ادبي و خواندني اين اثر ارزشمند است.
درباره قطب عالم امكان وصاحب عصر و زمان، آن محبوب دلها و پوشيده از ديدهها، هرچه بگوييم و بشنويم باز تازه است و دلنواز.
به حكم «لاأحصي ثنائكم و لاأبلغ من المدح كنهكم و من الوصف قدركم» تا سپيده دم ظهورش بايد از فضائل و خصائص و خوبيهايش بگوييم و بنويسيم و بدانيم كه با اين همه، قطرهاي از اقيانوس فضائلش را درك نكرده و نشناختهايم.
كتاب «بازشناختي از يوسف زهرا۳» نوشتاري است باارزش كه با توجه به حجم نهچندان زیادش، از جامعيتي نسبي برخوردار است و مطالب و معارف گوناگوني را در رابطه با مهدويت به خوانندگان تقديم ميكند.
اين كتاب، توسط جناب آقاي علي ناصري، از دانش آموختگان موفق حوزه نگاشته شده و با مقدمهاي از حضرت آيت الله ناصري –حفظه الله- زينت يافته است. مطالب كتاب در نُـه فصل، به قرار زير ارائه شده است:
-منتخبي از گهرگفتههاي شاعران كهن و نيز معاصر را يكجا به نمايش نهاده است.
-پانوشتههاي توصيفي كه گاه جنبه معرفي شاعر دارد، براي آنان كه بدنبال شناخت بيشتر شاعرانند.
-نام نامه (فهرست شاعران) و كتاب نامه پاياني نيز بر استحكام اثر از جهت مستند نگاري افزوده است.
آرامش، گمشده بشر كنوني است و اضطراب، نگراني دائمي او در زندگي است. شيوع اضطراب، داشتن آثار مخرب بر روح و روان و حتي جسم افراد، و بروز آن در همه سنين، از عواملي هستند كه زمينه را براي يك پژوهش در اين رابطه ضروري مي كنند. از طرفي ادعاي جامعيت اسلام و داشتن سخن جدي در زمينه علوم انساني، ضرورت تحقيق را در حوزه تفكر اسلامي روشن مي سازد.
تبيين مفهوم اضطراب، آثار، علائم، عوامل بروز آن، زمينه را براي پيشگيري و درمان آن آسانتر و هموارتر ميكند. در اين راستا موسسه دارالهدی و انتشارات خُلُق، انتشار كتابي در اين باره را در دستور كار خود قرار داد. كتاب «نقاب آرامش» حاصل تلاش و پژوهش فاضل ارجمند حجت الاسلام و المسلمين مهدي جعفري است كه طي پنج فصل به بررسي كامل اضطراب مي پردازد.
فصل ۱: به بررسي مفاهيم همگون و ناهمگون در بحث اضطراب و همچنين به تعريف آن پرداخته است؛
فصل ۲: علائم و نشانههاي اضطراب را شناسايي مي كند؛
فصل ۳: آثار مثبت و منفي اضطراب را بررسي مي كند؛
فصل ۴: عواملي را معرفي مي كند كه در بروز بيماري «اضطراب» نقش اصلي را دارند؛
فصل ۵: راهكارهاي پيشگيري و همچنين درمان اضطراب را معرفي مي كند.
«رسم بندگی» شرح فرازهایی از خطبه بلند حضرت امیر ۷ در مورد حالات و خصوصیات اخلاقی متقین است.
«رسم بندگی» زوایای مختلف و مصادیق بندگی حق تعالی در حوزه های مختلف زندگی را ترسیم می نماید و رسم بندگی خداوند متعال در زمینه های مختلف را نشان می دهد.
« رسم بندگی» برگرفته از بیانات معنوی و تاثیر گزار عالم ربانی حضرت آیت الله ناصری اصفهانی می باشد که توسط محققین موسسه فرهنگی دارالهدی تنظیم و تحقیق شده و در اختیار علاقمندان به معنویت و اخلاق قرار گرفته است. این اثر با توجه به محتوای اخلاقی و تاثیرگزار که دارد جزء کتابهای بالینی می باشد که انس و ارتباط با آن کمک زیادی به اصلاح و تهذیب نفس می نماید.
«سخن دوست» سخن دوستی است عالم و عاشق که عمرش را در عشق و دلداگی به امامش سپری نموده است. آنچنان مِهر حضرت به دل و جانش نشسته که هر مجلس و هر فرصتی را غنیمت می شمارد تا دلها را متوجه محبوبش نماید. و آنگاه که از او یاد می کند دانه های مرواریدی که از چشمانش می ریزد چهره نورانیش را نورانی تر و زیباتر می نماید. «سخن دوست» سخنی است که از دل دوستی در وصف حضرت دوست برآمده و لاجرم بر دل هم می نشیند.
«سخن دوست» متن نگارش یافته و تحقیق شده برخی از سخنرانیهای عالم وارسته حضرت آیت الله ناصری حفظه الله می باشد که با موضوع مهدویت تحت عنوان محو دلدار، در نشریه تربیتی اخلاقی خُلُق در شمارههای متعدد منتشر گردیده است و اکنون در این مجموعه با چینش و تنظیم مناسب در اختیار دوستان و علاقمندان حضرت ولی عصر ارواحنا فداه قرار می گیرد.
در مجلد اول این اثر–که در هفت بخش تنظيم يافته- راز زيارت اهل بیت:و فلسفه آن، با پژوهشي موشکافانه در احاديث و روايات صادره از ناحيه مقدسه اهل بيت: بررسی شده است و بعضي از آداب و شرایطی که زمينه ساز رسيدن به آن مقصد عالي است، توضیح داده شده است .
در مجلد دوم این اثر فضائل و مناقب حضرت ابالفضل ۷ با دقت های عمیق علمی در روایات فضائل آن حضرت بررسی شده است.
این اثر ارزشمند حاصل تلاش های علمی فاضل ارجمند حضرت حجه الاسلام و المسلمین باقر فخار دامت برکاته می باشد.
رسول خدا صلي الله عليه و آله ميفرمايد: «هنگام ياد كرد شايستگان، رحمت فرو ميبارد.» (بحار، ج۹۳، ص۳۴۹) علي بن بابويه گزارشي است از زندگاني محدث بزرگ و فقيه روشن ضمير که معاصر با حيات نوراني امام حسن عسکري۷ و غيبت صغراي امام زمان ۷مي باشد.
ايشان به دعاي حضرت صاحب دو فرزند فقيه شده که در حفظ احاديث حافظه ايي عجيب داشته اند. و هم چنين صاحب القابي از سوي حضرت مثل “معتمدي ” و … می باشد . اين مجموعه، تلاش دارد جلوههاي ماندگار زندگي اين عالم برجسته را بر رواق انديشههاي حقجويان بتاباند؛ با امید به اینکه در پيشگاه والاي اولياي الهي و هاديان رباني، اهل بيت : مقبول افتد.
«فریاد نامه قتیل عشق» مروری است بر فریادی که حضرت زهرا۳ در خطبه فدکیه خود بر سر تاریخ کشیدند و ندای مظلومیت و حقانیت مولای خود را سردادند. در این کتاب ابتدا در غالب فصولی فضای حاکم بر آن روزگار ترسیم شده و بعد از آن خطبه حضرت زهرا۳ با ترجمه ای روان و دقیق ارائه شده است و سپس اتفاقات بعد توضیح داده شده است.
با توجه به استقبال بسياري از معنويت جويان، از نشريه اخلاقي – تربیتی خُلق، و نيز آشنايي روز افزون اقشار گوناگون با اين نشريه، ضرورت ارائه شمارههاي پيشين اين نشريه آشكار شد كه اين امر، با تدوين مجلدات سالانه نشريه خلق (هر ۶ شماره در يك جلد) به سامان رسید که هم اکنون کلیه شماره های پیشین نشریه در قالب جدید آماده ارائه به علاقمندان می باشد.