مدرسه علميه حضرت صاحب الزمان عجل الله تعالي فرجه الشريف
فَلَوْ لا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَ لِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ ([۱]
پس چرا از هر گروهى از آنان، دستهاى بسيج نمىشوند (و كوچ نمىكنند)، تا در دين، فهم عميق نمايند و تا قومشان را به هنگامى كه به سوى آنان باز مىگردند، هشدار دهند؟! تا شايد (از مخالفت خدا) بيمناك شوند.
بر اساس صریح آیات قرآن و روایات اهل بیت: همیشه برخی از مومنین باید خود را صرف تحصیل و تحقیق و تبلیغ در زمینه معارف دینی نمایند تا حق و حقیقت به گوش همگان برسد و زمینه سعادتمند شدن جامعه فراهم گردد. از این رو از دیرباز حوزه های علمیه در شهرهای مختلف تاسیس می گردیده و عهده دار تربیت نیروه های مناسب و مورد نیاز برای تفقه و تبلیغ دین خدا باشند که حاصل این تلاشها باقی ماندن دین مبین اسلام و فرهنگ ناب تشیع بعد از صدها سال و توسعه یافتن علوم مختلف دینی با وجود کارشکنی دشمنان می باشد.
لازمه انجام این وظیفه بزرگ و روشن ماندن این چراغ هدایت، تلاش و کوشش مستمر و خستگی ناپذیر جهت افتتاح و توسعه حوزه های علمیه در سراسر ممالک اسلامی می باشد.
به همین خاطر حوزههاي علميه كه محل تفقه در دین و احیای امر اهلبیت۷ از بهترين اماكن زميني است که توجه و خدمت به اين جايگاههاي رفيع و ترويج و گسترش آنها مورد عنايت ويژه علماي ربّاني و خداجويان بوده است.
مدرسه علميه صاحب الزمان علیه السلام تلاشی برای انجام همین وظیفه بزرگ و ادامه یافتن فرهنگ اصیل دینی می باشد . این مدرسه از مدارس علميه موفقي است كه توجه به روند تأسيس و رشد و بالندگي آن در زماني كوتاه، اين كلام الهي را تصدیق میکند كه:
أَ لَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُها ثابِتٌ وَ فَرْعُها فِي السَّماءِ تُؤْتىِ أُكُلَهَا كلُ حِينِ بِإِذْنِ رَبِّهَا[۲] آيا اطلاع نيافتى چگونه خدا مَثَل زده؟! سخنى پاكيزه را كه همچون درخت پاكيزهاى است كه ريشهاش استوار، و شاخهاش در آسمان است
به حقيقت، اين مدرسه ديني، نهالي طيب و مبارك را ميماند كه با پشتوانه عنايات حضرت صاحب الزمان ۷ و همت و خلوص علماي ربّاني در گوشهاي از ايران اسلامی غرس شد و در كوتاه مدتي ثمرات مباركي از آن ظاهر گردیده است.
اين حوزه علميه كه در اصفهان واقع شده است، نخستين دوره تحصيلي خود را در سال ۱۳۸۴ آغاز كرد. باني و واقف اين مكان مبارك «بنياد خيريه فرشچيان» واقع در تهران است. اعضاي اين بنياد، مدتی پس از ساخت به محضر مرحوم آيت الله العظمي بهجت رحمه الله شرفياب شده و در اين باره مشورت و كسب تكليف ميكنند. آن عالم بصير، در عبارتي كوتاه و حكيمانه ميفرمايند: «به حوزه علميه بدهيد» .در همان اوان، در جلسة انسي که با حضور حضرت آيت الله العظمي بهجت قدس سره، حضرت آيت الله ناصري و حضرت حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ جعفر ناصري تشكيل شد. حضرت آيت الله بهجت قدس سره مسأله مدرسه علميه را مطرح فرموده و توليت آن را به حضرت آيت الله ناصري واگذار كردند. حضرت حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ جعفر ناصري نيز پيگير همه امور مربوط به مدرسه شدند . ایشان هم، اين اقدام را به توليت و اشراف حضرت آيت الله بهجت قدس سره مشروط كرده که؛ پس از پذيرش اين شرط توسط مرحوم آيت الله بهجت اقدامات اوليه انجام شد.
مدرسه حضرت صاحب الزمان عليه السلام فعاليت رسمي خود را از سال تحصيلي ۸۵-۱۳۸۴ آغاز كرد.
در مراسم افتتاحيه كه با حضور آيت الله طباطبايي امام جمعه و مديرحوزه علميه اصفهان و آيت الله ناصري برگزار شد، نامه حضرت آيت الله العظمي بهجت به مناسبت افتتاح مدرسه قرائت شد كه متن آن، از اين قرار است:
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدالله رب العالمين والصلاة و السلام علي سيدنا و نبينا محمد و آله الطاهرين
و بعد امتياز انسان از غير به علم است. عالِم، انسان است، غير عالم انسان نيست. افتتاح علم و مواضع تعليم و تعلم انسداد جهل است و افتتاح انسانيت در انسداد حيوانيت است. تمام خواص انسانيت در علم است و خواص لا انسانيت در جهل است و چون خواص انسانيت احصاء نميشود خواص علم احصاء نميشود. «هل يستوي الذين يعلمون والذين لايعلمون…» شريعت تعليمات است «في بيوت اذن الله ان ترفع و يذكر فيها اسمه…».
كار لاعلمي و لاانساني به آنجا ميرسد كه «واذا الموؤدة سئلت باي ذنب قتلت». عاِلم، اخلاق شرعيه را واجد است غير عالم ضد آنهاست عالم بواسطه علم به شريعت و اقامه صلاة به مقام اقبال بالكل الي الله و كفي به فخرأ و علواً دائمياً ميرسد.
اللهم اجعلنا من اهل العلم الهادي الي العمل الصالح الذي لاشر معه و لاخير دونه بسبب ملازمة الثقلين الكتاب و العترة عليهم السلاة والسلام علي الدوام. اللهم انزلنا منزلاً مباركاً و انت خير المنزلين. و صلي الله علي محمد و آله الاطهرين الطيبين الطاهرين.
العبد محمد تقي البهجت
رجب المرجب
۱۴۲۶
ارسال پيام از سوي مرحوم آيت الله العظمي بهجت قدس سره براي افتتاح اين مدرسه، بيانگر عنايت ويژه فقيه عالي قدر به اين مدرسه است. حضرت آيت الله ناصري كه تقريباً هر ماه يك بار به حضور مرحوم آيت الله العظمي بهجت ميرسيدند ميفرمودند: آيت الله العظمي بهجت مكرّر، وضعيت مدرسه را جويا ميشدند.
وضعیت فعلی
اكنون حدود ۲۸۷ نفر طلبه در پايههاي ۱-۱۰ در اين مدرسه مشغول تحصيل هستند.؟؟؟؟ ( این قسمت قابل بروز رسانی و تکمیل می باشد)
فضاي آموزشي اين مدرسه، در آغاز در زميني به مساحب ۱۰۰۰ مترمربع واقع شده بود.اما پس از استقبال چشمگير متقاضيان براي تحصيل در مدرسه و كمبود فضاي آموزشي – به ويژه آن كه براي پيشرفت بيشتر و استفاده بيشتر از اوقات شبانهروز، طلاب تشویق می شوند تا ایام هفته را در مدرسه بمانند– بحث توسعه فضاي مدرسه مطرح شد. پس از گذشت يك سال و ملاحظه نتايج درخشان در سطح استان اصفهان، بانيان اين بنا كه قائل بودند، دست تقدير الهي و بدون اختيار و برنامهريزي توفيق بناي اين مدرسه را سبب شده است، به خريد ۴۰۰۰ مترمربع از زمينهاي اطراف مدرسه و ساخت و ساز اقدام كردند که نتیجه این تلاش توسعه فضای آموزشی مدرسه به مقدار مورد نیاز شد.
يكي از اهداف قابل توجه و مبارك كه براي طلاب اين مدرسه، در نظر گرفته شده است، ارتباط با جو علمي و معنوي شهر مقدس قم و به ويژه ارتباط با فضلاي بنیاد هاد و مدرسه عالی فقه و همچنین مکز تخصصي اخلاق و تربيت اسلامي است. آنچه مورد نظر متوليان مدرسه بوده اين است كه طلاب مدرسه، پس از اتمام سطح ۲ حوزه، در صورت تمايل به مدرسه عالی فقه و مركز تخصصي اخلاق بپيوندند و به اين ترتيب، سرمايهاي غني علمي و اخلاقي براي فعالیت های مختلف بنیاد هد و جامعه و حوزه فراهم شود.
مروری بر فعالیت های مختلف مدرسه
با توجه به توصيههاي مرحوم آيت الله العظمي بهجت قدس سره براي دستاندركاران كه طلاب، طوري درس بخوانند كه بتوانند دروس سال قبل خود را خودشان تدريس كنند. مدیر مدرسه و معاونت آموزش توجه ویژه به وضعیت درسی و تحصیلی طلاب محترم داشته و دارند؛ تا جایی که با بهرهگيري از اساتيد مجرّب و تراز اول، عنايت و دغدغة ويژه مسؤولان مدرسه و نيز حضور شبانهروزي طلاب در مدرسه و خوابگاه و استفاده بهينه از اوقات، سبب شده است از نظر علمي، طلاب مدرسه در سطح بالایی قرار گيرند؛ به گونهاي كه سالانه تعداد قابل توجهي از طلاب مدرسه صاحب الزمان عليه السلام از ممتازان حوزه علميه محسوب شوند از جمله در نیمسال اول سال ۱۳۸۹ ـ ۹۰ معدل تعداد ۱۲۰ نفر از این طلاب بالای ۱۸ بوده است که متوسط معدل طلاب مدرسه بين ساير مدارس، قابل توجه است. ( این قسمت قابل بروز رسانی و تکمیل می باشد)
علاوه بر تشكيل كلاسهاي دروس رسمي و تحت برنامه حوزه علميه اصفهان، آموزشهاي جنبي نيز در اين مدرسه انجام می گیرد؛ از جمله: آموزش نویسندگی و پژوهش، نهج البلاغه، آشنايي با كتب شهيد مطهري قدس سره، آئين نگارش، آموزش رايانه و کارگا ههای طلبگی، دوره ازدواج طلبگی و … ( این قسمت قابل بروز رسانی و تکمیل می باشد)
یکی از دغدغه های مهم مسئولین مدرسه سوغ دادن طلاب محترم به سمت تحقیق و پژوهش و نویسندگی است. برای این منظور قوانین و اقدامات خوبی صورت گرفته است که حاصل این تلاش تدیون رساله های متعددی در زمینه علوم اسلامی و همچنین انتشار مجله «راه رشد» در شماره های متعدد با موضوعات طلبگی می باشد که مقالات و مطالب آن غالبا توسط طلاب و اساتید مدرسه تهیه می شود و مورد استقبال گسترده طلاب و مدارس علمیه قرار گرفته است.
به حكم «يزكيهم و يعلّمهم الكتاب و الحكمة» در حوزههاي علميه، همواره تزكيه، همراه تعليم مورد توجه و عنايت بوده است. در مدرسه حضرت صاحب الزمان عليه السلام نيز با توجه به شخصيت اخلاقي مؤسسان و متوليان بزرگوار آن، امور معنوي و اخلاقي جايگاهي ممتاز و والا دارند. برخي از فعاليتهاي معنوي جاري در مدرسه از اين قرارند:
اين درس، در فضايي معنوي به طور هفتگي توسط حضرت آيت الله ناصري يا جناب حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ جعفر ناصري یا برخی دیگر از اساتید برگزار ميشود.
علاوه بر درس های اخلاق عمومی، برای هر پایه و کلاسی، کلاسهای اخلاق با متن و استاد مشخص و جداگانه تعیین شده است که در هفته چند جلسه برگزار می گردد و زمینه آشنا تر شدن و آرسته شدن بیشتر طلاب عزیز به اخلاق اسلامی را فراهم می نماید.
جناب حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ جعفر ناصري تعدادی از فضلاي حوزه علميه قم و از اعضاي بنیاد علمی فرهنگی هاد را به منظور ارتباط هفتگي و مستمر با طلاب مدرسه صاحب الزمان عليه السلام و مشاوره در امور معنوي و غيره برگزيدند. این عزیزیان بصورت مستمر در مدرسه حضور می یابند و با طلاب محترم ارتباطات صمیمانه برقرار می نمایند و مشاوره های مختلف درسی و اخلاقی و خانوادگی و غیره را به ایشان ارائه می نمایند.
از جمله فعالیت های فهنگی و معنوی مدرسه برگزاری محافل جشن يا عزاداري در مناسبتهاي ديني است. همچنين جلساتي كه براي ارتقاي سطح معلومات طلاب با حضور برخي فضلاي حوزه برگزار ميشود.
یکی از فعالیت های فرهنگی مدرسه برگزاری اردوهای مختلف معنوی و تفریحی است که در زمانهای مناسب برگزار می گردد.
نخستين اردويي كه براي طلاب مدرسه برگزار ميشود. اردوي پيش از آغاز تحصيل است كه به منظور ارتقاي انگيزه و شناخت اين جويندگان علوم ديني انجام ميشود. مقصد اين اردو، شهر مقدس قم است كه طي آن، علاوه بر زيارت حرم مقدس حضرت فاطمه معصومه عليها السلام و مسجد مقدس جمكران، و نيز ديدار با برخي علما و مراجع، با بنیاد هاد و فضلاي آن و نيز برخي مؤسسات همسو آشنا ميشوند. اين اردوها در جهتگيري معنوي و علمي طلاب، بسيار تأثيرگذار است.
علاوه بر اردوي آغاز تحصيل، اردوهايي به مقصد مشهد مقدس، آستانه حضرت عبدالعظيم حسني عليه السلام و نيز راهياننور برگزار شده و ميشود.
براي حفظ نشاط و شادابي جواني و نيز براي انجام سلوك صحيح ديني و پرهيز از يكسونگري، فعاليتهاي فرهنگي مختلفي براي طلاب در نظر گرفته شده است؛ از جمله ورزش صبحگاهي، استفاده از سالن ورزشي براي انجام ورزش، كلاسهاي فوق برنامه و مسابقات فرهنگی و نيزبرگزاري اردوهاي تفريحي. … ( این قسمت قابل بروز رسانی و تکمیل می باشد)
نتیجه تلاشها
حاصل این تلاش ها آماده تر شدن فضای آموزشی و فرهنگی مدرسه و پرورش طلاب فرهیخته و فاضل می باشد که بسیاری از آنها مزین به لباس مقدس روحانیت شده و هر سال به تعداد آنها افزوده می شود و مشغول طی نمودن مراحل عالی تحصیل و ارائه خدمات پژوهشی، تبلیغی و دینی به جامعه اسلامی می باشند. اميد همه دستاندركاران ابنیاد هاد و مدرسه صاحب الزمان۷ این است كه فضايي آماده براي پرورش جواناني فرهيخته و مهذب و سرباز واقعي حضرت ولي عصر عليه السلام مهيا شود و به اين واسطه به آن امام غايب، اداي ديني انجام شود؛ ان شاء الله تعالي.
و من الله التوفیق
———————————————————————–
[۱] . سوره توبه،آیه ۱۲۲٫
[۲] . ابراهیم ۲۵-۲۴