خداوند متعال در سوره شعراء، مراتب بلند توحيدي را براي حضرت ابراهيم علیه السلام بيان ميكند.
آنجا که از زبان ایشان می فرمايد: الَّذي خَلَقَني فَهُوَ يَهْدينِ* وَ الَّذي هُوَ يُطْعِمُني وَ يَسْقينِ*وَ إِذا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفينِ*وَ الَّذي يُميتُني ثُمَّ يُحْيينِ * (شعراء:۸۱-۷۸)
ترجمه: آن كس كه مرا آفريده همو راهنماييم مى كند* و آن […]
خداوند متعال در سوره شعراء، مراتب بلند توحيدي را براي حضرت ابراهيم علیه السلام بيان ميكند.
آنجا که از زبان ایشان می فرمايد:
الَّذي خَلَقَني فَهُوَ يَهْدينِ* وَ الَّذي هُوَ يُطْعِمُني وَ يَسْقينِ*وَ إِذا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفينِ*وَ الَّذي يُميتُني ثُمَّ يُحْيينِ *
(شعراء:۸۱-۷۸)
ترجمه: آن كس كه مرا آفريده همو راهنماييم مى كند* و آن كس كه او به من خوراك مى دهد و سيرابم مىگرداند* و چون بيمار شوم او مرا درمان مى بخشد*و آن كس كه مرا مى ميراند و سپس زنده ام مى گرداند.
این آیات يك مرتبه توحيديِ عالي را براي حضرت ابراهيم علیه السلام ، بيان ميكند.
رزق دست خدا است. همه این را ميگويند؛ اما اين چينشِ عبارت كه هم اطعام و هم سقايت را مستقيم مستند به حق تعالي بكند فراتر از آنچه است، كه مردم بصورت زباني ميگويند.
ایشان می گوید: غذايي كه من ميخورم و حتي آبي كه مينوشم را خداي متعال به من داده است؛ نه اينکه ايشان توجهي به اسباب و ادوات نداشته باشد يا بدون اسباب به دستش ميرسيده است بلکه آن قدر، ظهور و تجلّي حق را، به چشم ميديده كه دیگر سببيّت اسباب ظاهري را ضعيف ميبيند و درست هم همين است.
ایشان حتي ضحك(خنده) و بكاء(گریه) را به خدا نسبت می دهد. اگر كسي موحد نباشد، نمی تواند این امور را مستقيم به حق تعالي مستند ببيند.
يعني اين جوري نبوده كه حضرت ابراهيم عليه السلام بدون سبب می خندیده يا بدون سبب گريه می کرده است؛ بلکه گریه و خنده اش سبب داشته اما به سبب توجهي نداشته و از حق تعالي مي دیده است.
اگر شخصی در يك مجلسي وارد شد و فرض كنيد مثلاً براي روضه حضرت سيدالشهداء علیه السلام يك گريه مفصلي كرد، این شخص ميتواند فقط منبري را ببيند؛ [و بگوید او مرا به گریه در آورد] همچنین ميتواند آنقدر توجه توحيدي اش بالا باشد كه تأثير سبب اصلي را از اسباب بعدی اقوي ببيند.
اين نهايت توجّه توحيدي است كه همه امور را حتي ضحك و بكاء و اطعام و سقايت را ، قبل از اينكه به اسباب ظاهري و خودش مستند بكند؛ به حق تعالي مستند مي بیند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
تلفن تماس : 5-02537840700
info@bonyadhad.ir
آدرس: قم ، خیابان صفائیه ، کوچه 23 ، پلاک 8