بسمه تعالی کد مطلب: ۹۶/۸۶/۱۷۲ كيفيت تركيب روح با جسم در انسان به گونهای است كه نمى تواند ماوراء آنچه كه الآن براى اوست، چيزى ببيند؛ از زندگى، به غیر از لذت مادی چیزی حس نمى كند. اگر به من بگويند بايد بميرى، برداشت اوليه ام اين است كه نابود مى شوم؛ در حالى كه […]
بسمه تعالی
کد مطلب: ۹۶/۸۶/۱۷۲
كيفيت تركيب روح با جسم در انسان به گونهای است كه نمى تواند ماوراء آنچه كه الآن براى اوست، چيزى ببيند؛ از زندگى، به غیر از لذت مادی چیزی حس نمى كند. اگر به من بگويند بايد بميرى، برداشت اوليه ام اين است كه نابود مى شوم؛ در حالى كه اينطور نيست، «أنا» از بين نمى رود. امروز انسان به حسب اين عالم، اين قالب ثقيل را مى خواهد، فردا به حسب عالم ديگر، قالب ديگرى اقتضا دارد. در تمام اين عوالم، شكل و شمایل انسان محفوظ است. روح بدون قالب ممكن نيست. چهره اموات در برزخ، شبيه همان ايامى است كه در حيات دنيا بوده اند. اموات الآن آن طرف زندگى مى كنند.
عالم «أنا»، عالم بسيار وسيعى است. قرآن کریم به صورت هنرمندانه «أنا»ى فرعونى را تا «أنا»ى رسول خداصلىاللهعليهوآله معنا كرده است.
يك «أنا»ى باطل در انسان هست که مى خواهد خودش را به جاي خدا قرار دهد:
فَقالَ أَنَا رَبُّكُمُ الْأَعْلى؛[۱]
[فرعون] گفت: من پروردگار برتر شما هستم.
اما انيّت رسول خداصلىاللهعليهوآله غير از خدا هيچ چيز دیگری نيست:
وَ ما رَمَيْتَ إِذْ رَمَيْتَ وَ لكِنَّ اللَّهَ رَمى؛[۲]
و آن گاه كه تير مىانداختى، تو تير نمىانداختى؛ بلکه خدا بود كه تير مىانداخت.
«پرتاب تیر» را به رسول خداصلىاللهعليهوآله نسبت مى دهد؛ ولی همزمان آن را به خداوند نیز نسبت میدهد. خداوند از يك طرف «پرتاب تیر» را اثبات مى كند و از يك طرف آن را نفی مى كند. اين هم يك «أنا» است؛ ولى از نوعی است كه طيّب و طاهر است و غير از خدا هيچ ندارد. در بين این دو نوع هم انواع بسیاری از «أنا» هست. حضرت ابراهيم علیهالسلام مى گويد:
إِنِّي ذاهِبٌ إِلى رَبِّي سَيَهْدين؛[۳]
من به سوى پروردگارم مىروم؛ او مرا هدایت خواهد كرد.
اين «أنا»ى حركتى است. «أنا» هست؛ ولى در مسير الهى حركت مى كند. «إِنِّي ذاهِبٌ إِلى رَبِّي»؛ يعنى اگر مى خواهى «أنا» اصلاح شود، در مسير ربّ اصلاح مى شود. بايد در راه خدا رفت.
خداوند آنچنان هنرمندانه دنيا را با آخرت و عالم غیب، گره زده است که انسانی که عبادت مى كند یا قرآن مى خواند مثل ستاره براى عالم غيب و ملکوت مى درخشد. به خواننده قرآن از سماوات نگاه مى كنند و مى بينند از خانهاش نور به سمت بالا مى آيد.[۴]
اينجا خودت را مكتوم نگه مى دارى؛ آنجا مشهور مى شوى. حب شهرت در دنیا نمى گذارد آرام بگيرى؛ [و در نتیجه،] در آن طرف، اسمت از اذهان ملائكه محو مى شود.
————————————————————————————
[۱]. سوره نازعات، آیه ۲۴٫
[۲]. سوره انفال، آیه ۱۷٫
[۳]. سوره صافات، آیه ۹۹٫
[۴]. اصول الکافی، ج۲، ص۴۹۸٫