بسمه تعالی کد مطلب: ۲۲۹/ ۸۶/ ۹۶ يكی از موضوعات بسیار مهم، شناخت میزان و ترازو در خود است. خداي متعال از همان زمان كودكي به تدریج ترازوهایی به انسان میدهد. انسان، هر صحبتي که میشنود، در آن ترازو قرار داده و نمرهای به آن میدهد؛ يا آن را مي پذيرد و يا رد مي كند. […]
بسمه تعالی
کد مطلب: ۲۲۹/ ۸۶/ ۹۶
يكی از موضوعات بسیار مهم، شناخت میزان و ترازو در خود است. خداي متعال از همان زمان كودكي به تدریج ترازوهایی به انسان میدهد. انسان، هر صحبتي که میشنود، در آن ترازو قرار داده و نمرهای به آن میدهد؛ يا آن را مي پذيرد و يا رد مي كند.
همه افراد ترازو را دارند؛ منتهي باید بدانیم که چه ترازويي داريم و چه كاری از آن بر مي آيد؟ آیا ترازوي ما درست است یا خراب؟ سخنی را كه من شنيده ام و براي آن هفتاد درصد ارزش قائل شده ام، آیا ارزش واقعی آن هفتاد درصد است؟
اهل بيت علیهمالسلام فرمایشهای زیادی دارند؛ کسی که خیر دنیا و آخرت را میخواهد باید به آن فرمایشها عمل کند. چرا ترازوهاي ما اصلاً روایات را خوب درک نمیکند و زمانی که روايت را مي شنويم به ما جواب نمي دهد؟ چون ترازو معيوب است. آن مسائلی كه بايد در نظر ما عظيم باشد، عظیم نيست و مسائلی كه نبايد عظيم باشد، عظیم است. ما گرفتاريم، يكي از اركان روح ما معيوب است و تراز نيست. هيچ وقت هم به فكر نيفتادهايم كه ترازوی ما مشكل دارد و آن را درست، ميزان نمي كنيم! ما هستیم و يك دنيا آشوب.
قرآن کریم به ما گوشزد میکند که:
قُلْ كُلٌ يَعْمَلُ عَلى شاكِلَتِهِ فَرَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدى سَبيلا؛[۱]
بگو: هر كس بر حسب شاکله و طبيعت خود عملى انجام خواهد داد و خداى شما بر آن كس كه راه هدايت يافته از همه آگاهتر است.
هر كس ساختاري دارد و هر عملي انجام دهد، برگرفته از ساختارش است. اين ساختار از كجا تشکیل شده است؟ شاكله از چند كانال، مورد هجوم و تأثير است. بخشي از این ساختار و شاکله از خانواده، پدر و مادر و اطرافیان، بخشی از مدرسه و بخشی از مطالبی که شنیدهایم، درست شده است. همچنین اعصاب و روان نیز بر شاکله تأثیر زیادی دارد.
ما تأثيراتي را پذيرفته ايم و اين شاكله را درست كرده ايم؛ مثلاً کسی که بسیار فقیر بوده است، معادلات خاصي براي خرج كردن پول دارد که [این معادلات] شاكله او شده است؛ علتش هم فقری بوده که در دل او نفوذ كرده است یا کسی که اطرافیان او برخوردی خشن داشتهاند، همین را یاد گرفته و ميخواهد آن خشونت را در همه برخوردهایش اعمال كند؛ چون شاکله او خشن شده است.
قرآن مي فرمايد: «كُلٌ يَعْمَلُ عَلى شاكِلَتِهِ»؛ ولي نمي فرمايد: شاكله، قابل اصلاح نيست. بله؛ زمانی که عملی از انسان صادر شود، رنگ شاكله را گرفته است. اگر کانال خروجی شاكله كه اعمال از آن خارج ميشود، آفتی داشته باشد، عمل خرابی از انسان صادر میشود. پس شاكله بايد سالم باشد تا عمل صحیح از انسان صادر شود.
—————————————————————-
[۱]. سوره اسراء، آیه ۸۴٫